zaterdag 23 maart 2013

Advies voor het gebruik van oestrogeen



Dr. John Lee

Richtlijnen om oestrogeen veilig te gebruiken
Door John R. Lee, M.D.
Hier is een verhaal dat ik ieder dag te horen krijg. Joan, een vrouw in de pre-menopauze van midden in de veertig gaat naar haar dokter en klaagt over opvliegers, slecht slapen en gebrek aan energie. Ze heeft nog steeds regelmatige menstruaties. Haar dokter test haar estradiol-, FSH-, LH- en progesteronspiegels en constateert dat ze allemaal normaal zijn behalve erg laag progesteron. Dan schrijft hij estradiolsuppletie voor! Binnen drie maanden komt Joan 25 pond aan, slaapt nog slechter, is geïrriteerd en nerveus en heeft hoofdpijnen.
Een ander oestrogeenscenario dat ik iedere dag hoor is dat een vrouw alleen oestrogeen voorgeschreven krijgt (zonder progesteron) en binnen een jaar een uitstrijkje heeft dat cervicale dysplasie aantoont, hetgeen gauw daarop gevolgd wordt door een hysterectomie. Ik zie dit als dit als ongeoorloofde praktijken, maar het gebeurt ieder jaar bij honderden vrouwen.
Er heerst verwarring over het onderwerp oestrogeensuppletie. Op welke leeftijd? Hoeveel? Welke soort? Hoe vaak? Is het veilig? Hier zijn een paar redelijk eenvoudige richtlijnen om je te helpen je eigen beslissingen te maken. De twee belangrijkste basisrichtlijnen bij oestrogeensuppletie zijn:
1. Alleen vrouwen die duidelijk een tekort aan oestrogeen hebben moeten het gebruiken.
2. Oestrogeen moet altijd samen met progesteron gebruikt worden, ongeacht je leeftijd en of je je baarmoeder nog hebt.
De conventionele geneeskunde faalt ook in het maken van onderscheid tussen de verschillende oestrogenen, of het nu natuurlijk of synthetisch, phyto-oestrogeen, paardenoestrogeen of menselijk oestrogeen is. Ze falen de interactie tussen oestrogeen en dieet, of oestrogeen en progesteron in consideratie te nemen, laat staan de interrelatie tussen oestrogeen en testosteron, andere androgenen, schildklier, of corticosterosteroïden.

Een ander probleem dat ik heb met oestrogeensuppletie door de conventionele artsen is grove overdosering. Tientallen jaren lang heb ik geprobeerd om voor te stellen dat vrouwen slechts een vierde van de normaliter aanbevolen hoeveelheid hoeven te nemen.
Een studie in het New England Journal of Medicine ondersteunt deze zienswijze. Bij een groep vrouwen tussen de 65 en de 80 die nog nooit hormoonsuppletietherapie van welke soort dan ook had gebruikt, werden oestradiollevels (een van de menselijke oestrogenen) gemeten. Er werd gevonden dat twee derde van deze vrouwen bloedserumspiegels oestradiol hadden die hoger waren dan 5 pg/ml, een spiegel die nodig is voor een optimale botgezondheid. Bij een derde van de vrouwen met oestradiolspiegels van lager dan 5 pg/ml, was de dosis oestradiol die nodig was om boven de 5 pg/ml komen ongeveer een tiende van de dosis die routinematig wordt voorgeschreven door conventionele artsen.

OESTROGEEN: WELKE EN HOE VEEL?
Er zijn manieren om oestrogeenspiegels in het lichaam te verhogen. Hier zijn wat suggesties, van eenvoudige aanpassingen van het voedingspatroon tot oestrogeensuppletie.

-                             Dieet modificatie met minder zetmeel en meer phyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen) is misschien alles wat nodig is. Vermijd alle kant en klare voeding en gebruik voldoende verse organische groenten, zaden, peulvruchten en vis.
-                           Stressmanagement kan helpen. Stress kan cortisolspiegels verhogen die progesteron blokkeren. Zo downreguleert het de oestrogeenreceptoren ook. Verder kan stress de productie van de hypofysehormonen en endogeen (in het lichaam gemaakt) oestrogeen veranderen.
-                             Vrouwen die regelmatig aan beweging doen gaan met minder problemen de overgang door.
-                             Consulteer een kruidenkenner om kruiden uit te zoeken die phyto-oestrogenen bevatten.
-                             Gebruik van “natuurlijke” (menselijke) oestrogenen, bijv. oestrone, oestradiol en oestriol. Ieder van deze hormonen verschilt in verschillende opzichten van de ander, maar met allemaal is het doel de kleinste dosering te vinden die de symtomen verlicht en/of de gewenste bloed- of speekselspiegel creëert.
Oestriol is veiliger v.w.b. het risico op kanker dan oestradiol of oestrone en het is oestrogeen dat bij voorkeur gebruikt wordt voor vaginaal gebruik. Ik heb goede resultaten gezien bij tweemaal per week een vaginale dosering, altijd samen met progesteron. ( De progesteron hoeft niet vaginaal gebruikt te worden.) Begin met de helft van de gebruikelijk voorgeschreven dosis. Omdat oestriol aanzienlijk minder potent is dan de andere, is er oraal 1 tot 2 mg/dag nodig gedurende 25 dagen/maand.
Oestrone is potenter, dus oraal 0.3 mg/dag gedurende 25 dagen/maand moet voldoende zijn. Veel vrouwen doe het echter goed op alleen oestradiol en oestriol.
Oestradiol is ook een potent oestrogeen, en voor een orale dosis beveel ik slechts 0.25 mg/dag gedurende 25 dagen/maand. Een oestrogeenpatch is het meest effectieve en efficiënte afgiftesysteem, en de 0.025 patch geeft genoeg oestrogeen af om de symptomen bij de meeste vrouwen te verlichten.
Postmenopauzale vrouwen en oestrogeen

Oestrogeenspiegels gaan in de menopauze naar beneden maar niet naar nul. Oestradiol valt in het algemeen tot ongeveer 15% van premenopauzale spiegels, en oestrone valt slechts 40 – 50% van premenopauzale spiegels. Androstenedione, dat nog lang na de menopauze in het ovarium gemaakt wordt, wordt in lichaamsvet in oestrone omgezet, wat gedeeltelijk in de darm en lever wordt omgezet in oestradiol. Daarom wordt de vraag: is dit oestrogeen voldoende voor normale lichaamsfuncties exclusief zwangerschap? Dat betekent, heeft Moeder Natuur het zo bedoeld dat vrouwen oestrogeendeficiënt zouden worden na de menopauze? Ik denk van niet. Oestrogeentekort in de menopauze is een mythe die gecreëerd is door de farmaceutische industrie om de verkoop van oestrogeensuppletie te rechtvaardigen.
Het zou evident moeten zijn dat postmenopauzale vrouwen geen oestrogeenspiegels nodig hebben die zo hoog zijn dat het endometrium zo gestimuleerd wordt alsof het zich iedere maand klaar zou moeten maken voor een zwangerschap (bijv.premenopauzale spiegels).

Gebruik Symptomen als een Gids

Bloed- of speekseltesten kunnen je oestrogeenspiegels meten, maar symptomen alleen kunnen een betrouwbare indicator zijn van een teveel of een tekort. De symptomen van oestrogeentekort zijn aanhoudende vaginale droogheid of vaginale mucosa-atrofie (dunner worden), of aanhoudende opvliegers ondanks adequate progesteronbehandeling. Oestrogeentekort kan ook urinewegproblemen veroorzaken. Postmenopauzale vrouwen met deze symptomen kunnen baat hebben bij een kleine dosis oestrogeen als supplement.
De meest algemene symptomen van teveel oestrogeen zijn gewichtstoename, vocht vasthouden, borstzwelling en knobbeligheid, hoofdpijnen, hypertensie, slapeloosheid en angst.

Premenopauzale vrouwen hebben geen oestrogeen nodig

De conventionele medische wetenschap heeft lang volgehouden dat oestrogeenproductie daalt gedurende de menopauzale jaren. Dit is niet waar. Dr. Jerilyn C. Prior heeft alle ter zake doende referenties van 1990 tot op heden nog eens grondig nagekeken en vond geen bewijs dat oestrogeenspiegels dalen voor de menopauze. 
Alle bewijzen laten zien dat de totale oestrogeenproductie normale premenstruele spiegels geeft.
Er is ook altijd aangenomen dat premenopauzale opvliegers veroorzaakt worden door oestrogeentekort. Als oestrogeenspieges normaal zijn, waardoor worden dan de opvliegers veroorzaakt? Het zijn fluctuerende hormonen tegen een achtergrond van progesterontekort.  Herinner je dat vrouwen die midden in de dertig zijn anovulatoire cycli beginnen te krijgen. Ieder maand dat je niet ovuleert, maak je geen progesteron (alhoewel je nog wel een menstruatie zult hebben). Zonder progesteron kun je geen goede oestrogeenreceptorgevoeligheid handhaven, dus zelfs wanneer er meer dan genoeg oestrogeen beschikbaar is, kunnen je cellen het niet net zo effectief gebruiken
Dus door de onderliggende progesterondeficiëntie eerst te behandelen om de hormoonschommelingen te reduceren, help je het oestrogeen dat je hebt ook te benutten.

Oestrogeen tegen opvliegers, hartziekte en osteoporose?

Zelfs voor vrouwen die de menopauze bereikt hebben lost progesteronsuppletie vaak opvliegers op. Zoals Dr. Helene Leonetti in haar studie over de behandeling van osteoporose bij recente menopauzale vrouwen rapporteert, ervoer de meerderheid veel verlichting van opvliegers door alleen progesteroncrème te gebruiken.
Sommigen zeggen dat oestrogeen tegen coronaire hartziekten beschermt, maar wij hebben daar nog steeds geen goede studie over die dit bewijst, omdat ze allemaal gedaan zijn of in combinatie met progestins (bijv. Provera), of met Premarin, dat de urine van zwangere paarden bevat en dat honderden actieve ingrediënten bevat naast oestrogeen, inclusief progesteron en andere steroïde hormonen.
Sommige vrouwen verliezen zeer snel bot rond de menopauze. De val van oestrogeen in combinatie met een lage progesteronspiegel zou wel eens meer kunnen zijn dan het lichaam gedurende een paar jaar kan verwerken, zelfs met suppletie van progesteron. De meeste vrouwen krijgen binnen een paar jaren na de menopauze hun botbalans terug en behouden een goede botdichtheid, in het bijzonder wanneer zij progesteroncrème gebruiken. Een klein percentage vrouwen echter die laag zijn in oestrogeen met symptomen van oestrogeendeficiëntie in combinatie met osteoporose zullen gebaat zijn bij het gebruik van een kleine hoeveelheid oestrogeen met progesteron gedurende deze periode van hun leven. Deze vrouwen zijn vaak klein en tenger, dun (zonder genoeg lichaamsvet om genoeg oestrogeen te maken), en hebben kleine botten.

Handle with Care

Oestrogeen is nodig om progesteronreceptoren te behouden, het is nodig om een goede hersenfunctie en gezonde botten te behouden, en een echte oestrogeendeficiëntie kan de capaciteit van bloedvaten om te ontspannen en zo te beschermen tegen een hartaanval verstoren. Een echte oestrogeendeficiëntie komt maar zelden voor, omdat we in een wereld leven die ernstig is vervuild met oestrogenen (zie 
What Your Doctor May Not Tell You About Menopause). Wanneer oestrogeenspiegels te hoog zijn, stijgt het risico op kanker sterk; haar beschermende functie bij hartziekte wordt omgekeerd en het risico op bloedstolsels en vocht-disbalansen stijgt; en de voordelen voor de hersenen gaan verloren. Oestrogenen zijn inderdaad de engelen van het leven en de engelen van de dood. Ze zouden alleen gebruikt moeten worden wanneer het echt nodig is, met mate en met respect, en met het doel van een totale hormoonbalans

Lees het boek "Menopauze, Alles wat wat je dokter je niet vertelt": http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872329&PC=476178F4 

http://www.facebook.com/MenopauzeAllesWatJeDokterJeNietVertelt?ref=hl


1 opmerking:

  1. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik niet weet waar ik moet beginnen, mijn naam is Juan, ik ben 36 jaar oud ik kreeg de diagnose genitale herpesziekte, ik verloor alle hoop in het leven, maar net als alle andere zocht ik nog steeds naar een genezing zelfs op internet en daar ontmoet ik Dr. Ogala ik kon het eerst niet geloven maar ook mijn schok na enige toediening van zijn kruidengeneesmiddelen ik ben zo blij om te zeggen dat ik nu genezen ben ik moet dit wonderbaarlijke delen ervaring, dus ik zeg tegen alle anderen met genitale herpesziekten, neem voor een beter leven en een beter milieu contact op met Dr ogala via e-mail: ogalasolutiontemple@gmail.com je kunt ook bellen of WhatsApp +2348052394128

    BeantwoordenVerwijderen