zondag 22 januari 2012

Restless legs syndroom


Restless Legs Syndroom
door Melvyn R. Werbach, MD
Dit syndroom wordt gemarkeerd door een onaangename kriebel- of pijnsensatie in de onderbenen, tussen de knie en de enkel, dat vaak samengaat met rusteloosheid in andere delen van het lichaam, in het bijzonder in de buigspieren van armen en benen. Het ongemak treedt alleen in rust op en lokt een onweerstaanbare noodzaak uit om de ledematen te bewegen. Het treedt meestal op in de avond en vroege nacht en kan gepaard gaan met ernstige slapeloosheid.
Terwijl, zoals gewoonlijk, het meeste onderzoek preliminair is, suggereren de resultaten van onderzoeken die de effecten van nutriënten op het restless legs syndroom (RLS) dat het verschillende oorzaken heeft en dat patiënt-  specifieke dieetveranderingen, aanvulling van nutriënten en nutriëntfarmacotherapie vaak effectieve behandelingen zijn.
Dieetfactoren
Gebaseerd op een middagglucosetolerantietest lijken veel patiënten met RLS hyperinsulinemie te hebben, in het bijzonder wanneer zij ook spontane beenkrampen hebben, hetgeen functionele hypoglycemie veroorzaakt gedurende de test. In feite kunnen sommige patiënten een aanval van spierkrampen krijgen als bijverschijnsel die samenvalt met hun laagste level plasmaglucose. In een open trialgroep werden 350 patiënten  met dit type glucosetolerantiecurve op een suikervrij, hoog proteïnedieet gezet met frequente tussendoortjes en tenminste één maaltijd tijdens de nacht. De grote meerderheid ervoer een onmiddellijke remissie of ten minste een opvallende reductie van symptomen.
Van cafeïne is aangetoond dat het de neiging van een subject om symptomen te ontwikkelen doet toenemen bij lagere glucoselevels bloedglucose. Het is daarom geen verassing dat een xantine-vrij dieet (geen koffie, thee, cola drankjes of cacao) ook gebleken is een andere effectieve dieetmaatregel te zijn - soms na een korte periode van cafeïneontwenning.
Vitamines
RLS kan ook een vroege neurologische manifestatie zijn van een folaatdeficiëntie, de meest algemene van alle vitaminedeficiënties. Vaak komt de deficiëntie niet door een slecht dieet maar door een genetische factor die een folaatafhankelijkheid veroorzaakt. Terwijl niet alle RLS patiënten klagen over onaangename sensaties lijden, lijden foliumzuurdeficiënte patiënten er altijd aan. Omdat hoge doseringen foliumzuur (5-30 mg per dag) nodig lijken te zijn om folaatnutritie te normaliseren en een herstel teweeg te brengen is het aan te raden dit onder medisch toezicht te doen.
Er is aangetoond dat vitamine E supplementering  in sommige gevallen effectief is geweest. Bijvoorbeeld in een groep van 9 patiënten ervoeren 7 mensen een totale verlichting, 1 persoon had een bijna 75% verlichting en 1 had 50% verlichting. 300 IU per dag lijkt effectief te zijn ofschoon het tot 3 maanden kan duren totdat het volle effect duidelijk wordt.
Mineralen
Een ijzerdeficiëntie, die erom bekend staat dat die akathisia (restlessness) kan veroorzaken kan theoretisch RLS veroorzaken door dopaminergische en opiate neurotransmissie te reduceren. In een studie had inderdaad 25% van een groep van RLS patiënten een laag serumijzer terwijl 24% van een groep van patiënten met ijzerdeficiëntie anemie RLS. Ijzerdeficiënte patiënten reageerden goed op supplementering. Twee maanden nadat 15 van zulke patiënten begonnen waren met het nemen van 200 mg ferrous sulfaat 3 x daags verbeterden de patiënten met de laagste beginserumferritinelevels het meest.   
Magnesiumdeficiëntie hetgeen erom bekend staat dat het neuromusculaire exitabiliteit kan doen toenamen, kan ook RLS veroorzaken. Suppletie zou dan effectief moeten zijn.
Andere Nutriënten
De belangrijkste rol van de neurotransmitter serotonine in het centrale zenuwstelsel is de modulatie en facilitatie van de functie van de skeletspieren. Als serotonine een rol speelt bij RLS zou supplementering met L-tryptofaan , de voorstof van serotonine, waardevol kunnen zijn. Terwijl tryptofaansupplementering verder bestudeerd moet worden leek het effectief te zijn in de behandeling van twee RLS patiënten zelfs ofschoon zij niet gereageerd hadden op een aantal medicaties.
(Toevoeging van 50 mg vitamine B6 als P-5-P schijnt nog effectiever te zijn)
Samenvatting
Evalueer je patiënt op functionele "hypoglycemie," en tekorten  foliumzuur, ijzer of magnesium zoals aangegeven. Wanneer deze tekorten niet aangetroffen worden overweeg dan een proef met L-tryptofaan (en 50 mg P-5-P) en vitamine E.
Referenties
1. Lutz EG. Restless legs, anxiety and caffeinism. J Clin Psychiatry 39:693-8, 1978.
2. Roberts HJ, Spontaneous leg cramps and "restless legs" due to diabetogenic (functional) hyperinsulinism: A basis for rational therapy. J Med Assoc 60(5):29-31, 1973.
3. Kerr D, Sherwin RS, Pavalkis F, et al. Effect of caffeine on the recognition of and responses to hypoglycemia in humans. Ann Intern Med 119:799-804, 1993.
4. Boutez MI et al. Neuropsychological correlates of folic acid deficiency: facts and hypotheses, in MI Botez, EH Reynolds, Eds. Folic Acid in Neurology, Psychiatry, and Internal Medicine. New York, Raven Press, 1979
5. Ayres S, Mihan R. Ã’Restless legsÓ syndrome: response to vitamin E. J Appl Nutr 25:8-15, 1973.
6. Ayres S, Mihan R. Leg cramps and Ã’restless legÓ syndrome responsive to vitamin E. Calif Med111:87-91, 1969.
7. Pall HS, Williams AC, Fonseca A, et al. Restless legs syndrome. Neurology 37: 1436, 1987.
8. Ekborn KA. Restless legs syndrome. Neurology 10:868-73, 1960.
9. O’Keeffe ST, Gavin K, Lavan JN. Iron status and restless leg syndrome in the elderly. Age Ageing 23(3):200-3, 1994.
10. Popoviciu L, Asgian B, Delast-Popoviciu D, et al. Clinical, EEG, electromyographic and polysomnographic studies in restless legs syndrome caused by magnesium deficiency. Rom J Neurol Psychiatry 31(1):55-61, 1993.
11. Jacobs BL. Serotonin and behavior; emphasis on motor control. S Clin Psychiatry 52: 12 (suppl);17-23, 1991.
12. Sandyk R. L-tryptophan in the treatment of restless legs syndrome. Letter. Am J Psychiatry143(4):554-5,1986.
Reprinted with pennission from the International Journal of Alternative and Complementary Medicine. Green Library, 9 Rickett St., Fulham, London SW6 IRU, United Kingdom.
Doctor Werbach’s voluminous Nutritional Influences on Illness database, with more than 4000 pages of text and covering over 100 different illnesses, has just become available on a CD-ROM. For information, contact Third Line Press, Inc., 4751 Viviana Drive, Tarzana CA 91356. (800-916-0076; 818-996-0076; Fax 818-774-1575; Email: tlp@third-line.com).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten