vrijdag 13 januari 2012

het verschil tussen Himalayazout en Keltisch zeezout


Himalayazout is een ongeraffineerd zout afkomstig uit het Himalayagebergte in Pakistan. Het wordt vaak als het meest gezonde zout ter wereld neergezet en mede daardoor is de prijs van Himalayazout erg hoog. Een andere reden voor de hoge prijs is het transport van Oost-Azië naar West-Europa. Hoed je echter voor namaak, er bestaat zout uit, onder andere, Polen dat verkocht wordt als Himalayazout! 
Keltisch zeezout kent geen imitaties en hoeft evenmin van de andere kant van de wereld te komen. Hier in Europa wordt het beste en meest complete zeezout ter wereld geproduceerd. Maar goed, dat zeggen er meer, dus waarom zou je mij geloven? Omdat Keltisch zeezout daadwerkelijk zout uit de zee is en niet van het land. Zie ook de vorige vraag, waarin ik het verschil uitleg tussen landzout en zeezout. 
Het gaat er hier niet om Himalayazout negatief af te zetten tegen Keltisch zeezout. Allebei zijn het zeer goede en gezonde zouten. Een belangrijk verschil is echter wel dat Himalayazout een landzout is en Keltisch zout een zeezout. Zeezout is het product van zonlicht en water. De twee energieën die het zout ooit hebben gevormd, zonlicht en water, zijn dus niet meer aanwezig in Himalayazout, dat opgesloten is geraakt in droog en donker land. Keltisch zeezout bevat deze energieën nog volop en is dus energieker zout. 
Daarnaast is Keltisch zeezout veel zachter van smaak dan Himalayazout omdat het gehalte aan natriumchloride in Keltisch zeezout iets onder de 90% zit, tegenover 97% in Himalayazout. Het maakt Keltisch zeezout ook bijzonder rijk aan andere mineralen en spoorelementen. Himalayazout bevat eveneens vele mineralen en spoorelementen, maar in veel kleinere hoeveelheden. De balans van mineralen en spoorelementen, inclusief kleimineralen, in Keltisch zeezout is volkomen uniek. 
Het valt niet te ontkennen dat vandaag de dag de oceanen veel meer vervuild zijn dan in de tijd dat bijvoorbeeld Himalayazout zich vormde. We leven helaas in een wereld waarin we onverantwoordelijk, onnadenkend en respectloos met de natuur omgaan Dit kan voor menigeen een reden zijn om te kiezen voor Himalayazout en niet voor Keltisch zeezout. 
Misschien is het goed om stil te staan bij het feit dat er in Afghanistan, het buurland van Pakistan, door de westerse mogendheden oorlog wordt gevoerd met gebruikmaking van wapens die verarmd uranium bevatten. De oude zeebodem die tot Himalayazout heeft geleid mag dan oorspronkelijk onvervuild zijn, het feit dat deze bergen dagelijks worden blootgesteld aan verarmd uranium in de lucht geeft een heel andere kijk op het ‘schone’ karakter van Himalayazout. Overigens ben ik ervan overtuigd dat de voordelen nog altijd opwegen tegen de nadelen, maar het relativeert wel de vele beweringen die er over dit zout worden gedaan. 
Hoe zit het dan met Keltisch zeezout en vervuiling? Allereerst is het van belang om te weten dat de Guérandestreek buiten de commerciële vaarroutes ligt. Daarnaast is de Atlantische Oceaan een koude zeestroom en koud water heeft een beter vermogen om zichzelf schoon te houden. Elke visser kan je vertellen dat koudwatervissen gezonder zijn dan vissen die in warme stromingen voorkomen, elke kok kan je vertellen dat koudwatervissen ook beter smaken. 
Tenslotte is de Keltische methode van zoutwinning van belang, vanwege de interactie tussen microben in de kleibodems van de zoutmoerassen en het zeewater, waardoor het water gezuiverd wordt van onreinheden. Tests van het zout op de aanwezigheid van zware metalen en dioxines tonen feilloos aan dat Keltisch zeezout vrij is van dergelijke vervuilende stoffen. 

Mike Donkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten