woensdag 28 december 2011

Brandende tongEen brandende tong kan een zeer lastig en pijnlijk symptoom van de menopauze zijn. Zoals de naam al zegt treedt een brandende tong op wanneer iemand een brandend gevoel van de tong ervaart. Iedereen heeft wel eens iets gedronken dat te heet was, zoals koffie of thee, en zijn tong verbrand. Dit is het gevoel dat mensen met een brandende tong constant ervaren. Vrouwen hebben zeven maal vaker last van een brandende tong dan mannen. Vrouwen die door de hormonale veranderingen gaan die voorafgaan aan de menopauze, hebben zelfs een groter risico om het symptoom te ontwikkelen, omdat een hormonale disbalans erom bekend staat dat het een brandende tong veroorzaakt.

Over een brandende tong

Een brandende tong gaat gepaard met een brandend gevoel van de tong, in het bijzonder van de punt van de tong, achter op de tong of van andere gebieden van de mond. Een brandende pijn in de mond is vaak gedurende de nacht niet aanwezig, maar wordt gedurende de dag en de avond steeds erger. Nadat het probleem plotseling is begonnen blijft het vaak een aantal jaren bestaan. Er zijn geen zichtbare tekens of laesies aan de tong of in de mond te zien.

Oorzaken van een brandende tong

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een brandende tong, maar omdat het het vaakst voorkomt bij postmenopauzale vrouwen, geloven onderzoekers dat de voornaamste oorzaak bij vrouwen een hormonale disbalans is, in het bijzonder een disbalans van de oestrogeenspiegels. Een brandende tong treft tot 40% van de menopauzale vrouwen en het begint gewoonlijk zo’n drie jaar voor  tot 12 jaar na de menopauze. Oestrogeen speelt een rol bij de productie van speeksel. Onderzoekers geloven dat dalende oestrogeenspiegels een brandende tong kunnen veroorzaken. Maar het feit dat oestrogeen de smaakpapillen van bitter beïnvloedt is misschien belangrijker. Zonder adequate oestrogeenspiegels beginnen vrouwen hun smaakpapillen van bitter te verliezen. Deze smaakpapillen worden door een verzameling pijnneuronen omgeven die geactiveerd worden wanneer ze door een gebrek aan oestrogeen worden beschadigd.

Andere oorzaken van een brandende tong

Hoewel een hormonale disbalans een primaire oorzaak voor een brandende tong bij vrouwen op menopauzale leeftijd en ouder is, zijn er ook andere oorzaken van een brandende tong. Deze zijn:


• Diabetes
• Orale candida 
• Droge mond (xerostomie)
• Medicaties (diuretica, orale anti-diabetesmedicijnen, sommige bloeddrukverlagers)
• Abnormaliteiten van het bloed (dyscrasia, anemie)
• Tekorten aan nutriënten (in het bijzonder vitamine B-12, niacine, ijzer of foliumzuur)
• Reflux
• Allergieen (voedingsmiddelen, tandpasta’s, mondwater’s, kauwgums)

• Landschaptong
• Ziekten van het gebit
• Schadelijke gewoonten (tong bijten, geschulpte tong))
• Psychologische oorzaken (depressie)
• Chronische infecties
• Ontstekingsziekten
• Schade aan de linguale zenuw
• Tabakgebruik 
• Mondkanker

Als pijn of gevoeligheid van de tong, lippen, tandvlees of andere gebieden in de mond enkele dagen aanhoudt moet je een dokter raadplegen. Een dokter kan naar de mogelijke oorzaak zoeken en een behandeling begeleiden.

Behandeling van een brandende tong

Omdat een brandende tong fysieke pijn en ongemak met zich mee brengt, zoeken zij die eraan lijden vaak naar een behandeling. Wanneer je de mogelijkheden onderzoekt is het belangrijk om met de minst dramatische te beginnen met de minste kans op bijwerkingen. Dit betekent dat leefstijlveranderingen het beste zijn om mee te beginnen. Een paar eenvoudige maatregels kunnen het ongemak van een brandende tong wat verlichten. Meer water drinken kan bijvoorbeeld de speekselproductie stimuleren en wat van de symptomen verlichten. Bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt verlijden zijn gekruide voedingsmiddelen, kaneel of mint. Het kauwen van suikervrije kauwgum kan ook een remedie zijn voor een brandende tong. De combinatie van leefstijlveranderingen en alternatieve medicijnen brengt gewoonlijk het beste resultaat. Alternatieve medicijnen kunnen verschillende kruiden en supplementen of zelfs technieken als acupunctuur zijn. Wanneer je naar alternatieve medicijnen zoekt moet je naar stoffen zoeken die op natuurlijke wijze een balans van hormoonspiegels teweegbrengen, omdat dat deze een brandende tong een heel eind zullen verlichten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten