maandag 21 november 2011

Chemische stoffen in verzorgingsproducten die je het beste kunt vermijden


1 Mineralenolie, paraffine, petroleum (petrolatum): petroleumproducten maken een laagje over je huid waardoor je huid verstopt raakt en niet meer kan ademen. Afvalstoffen kunnen niet meer weg en daardoor kunnen huidproblemen ontstaan. Het vertraagt de ontwikkeling van de cellen waardoor de huid snel verouderd kan raken, en daarnaast verstoort het de hormonen in je lichaam. 

2 Parabenen: worden in heel veel verschillende verzorgingsproducten gebruikt als conserveringsmiddel. Er is een link gelegd tussen parabenen en het ontstaan van kanker. Daarnaast is het een xeno-oestrogeen en verstoort het de werking van andere hormonen. 

3 Fenolcarbonzuur: wordt veel gebruikt in lotions en huidcrèmes. Kan in ernstige gevallen leiden tot verlamming, coma en ademhalingsproblemen. 

4 Propyleenglycol: wordt gebruikt in geurolie en cosmetica. Veroorzaakt huid-, nier- en lever problemen 

5 Acrylamide: wordt in veel crèmes gebruikt. Er is in onderzoeken een relatie gevonden tussen het gebruik van acrylamide en borstkanker 

6 Natriumlaurethsulfaat (SLES): Wordt gebruikt in ontvetters en schoonmaakmiddellen, en komt in meer dan 90% van alle verzorgingsproducten voor! SLS beschadigt de natuurlijke vochtlaag van de huid, dringt gemakkelijk door de huid en zorgt ervoor dat andere schadelijke stoffen ook makkelijker opgenomen worden. In combinatie met andere chemische stoffen is SLS kankerverwekkend. Ook kan het haaruitval veroorzaken. SLES wordt soms vermomd onder het label “afkomstig van kokosnoot”. 

7 Tolueen: is giftig en gevaarlijk als het ingeslikt wordt of door de huid wordt opgenomen. Wordt gemaakt van petroleum of teer, en komt voor in de meeste synthetische geuren. Regelmatige blootstelling aan toluene kan bloedarmoede en nier- en leverschade veroorzaken, en kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Butylated hydroxytoluene (BHT) bevat toluene, en het is ook bekend onder de namen benzoic en benzyl. 

8 Dioxane: wordt gebruikt in veel verschillende verzorgingsproducten. In een aantal studies is aangetoond dat het kankerverwekkend is. Wordt net als laureth ook wel verstopt onder de naam “afkomstig van kokosnoot”. Lees ook deze topic over xeno-oestrogenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten