zaterdag 29 oktober 2011

Low dose naltrexone


Lage Dosis Naltrexone (LDN) feitenpagina


Naltrexone is (een klasse medicijn dat bekend staat als opiaatantagonist. Het wordt normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van verslaving aan opiaten zoals heroïne en morfine. De dosering die meestal gebruikt wordt voor dit doel ligt tussen de  50 mg en 150 mg per dag.) de benaming voor het actieve bestanddeel van een opioïde receptor antagonist (opiaatantagonist), met een dosering van 50 mg tot 150 mg en geregistreerd voor de substitutiebehandeling voor mensen met een opiaat- en alcoholafhankelijkheid met een reductie van het roeseffect tot gevolg.

Lage dosis Naltrexone (LDN) word sinds 1985 in Amerika gebruikt voor de behandeling van auto-immuun ziekten, maar is nog relatief nieuw in Groot-Brittannië en Europa.
Ondanks het feit dat het geneesmiddel in een zeer lage dosis word gebruikt, kunnen inleidende of lange termijn bijwerkingen niet worden uitgesloten.
Deze methode werd ontwikkeld door dr. Bernard Bihari, een neuroloog uit New York, USA. Dr. Bihari is gekwalificeerd in de interne geneeskunde, psychiatrie en neurologie, maar is onlangs gepensioneerd. De belangrijkste website;  www.lowdosenaltrexone.org


Voorgestelde wijze van therapie

De eerste 2 weken van de behandeling een inleidende dosis van 1.5mg vloeibare LDN, om de 2 weken een verhoging van 0.5 mg totdat de betrokkene de dosis vindt die het beste bij hem past. Een toename van klachten kan erop wijzen dat de dosis te hoog is. Bij verlaging van de dosis zouden verbeteringen moeten blijken. De maximale dosis bedraagt 4.5 mg.

LDN blijft maar gedurende 4 uur in het systeem. De meeste mensen nemen LDN vlak voor slapen, terwijl anderen er de voorkeur aan geven om het in de ochtend te nemen aangezien het slapeloosheid kan veroorzaken.


Hoe werkt Naltrexone
De voordelen van het geneesmiddel zijn blijkbaar te danken aan de tijdelijke remming van endorfines. Dit resulteert in een actieve stijging in de productie van endorfines, die moet resulteren in een vermindering van pijnlijke symptomen, en een toegenomen gevoel van algemeen welzijn.

Van het verhoogde niveau van endorfines mag worden verwacht dat dit het immuunsysteem stimuleert en de toename van het aantal T -lymfocyten bevordert.
 Dit effect werd waargenomen in het onderzoek van Dr. Bihari. Deze stijging van het aantal  T-cellen  herstelt blijkbaar naar een meer normale balans zodanig dat de gevolgen van het ziekteproces danig worden verlaagd.
Het is geconstateerd dat bij hen die lijden aan de relapsing-remitting vorm van MS het aantal recidieven word verminderd en de snelheid van progressie van de ziekte wordt geremd.
Bij chronische progressieve MS (ofwel primaire of secundaire) lijkt er een vergelijkbare reductie in de progressie van de ziekte symptomen


Het gebruik van een lage dosis Naltrexone en het optreden van bijwerkingen

Bij het opstarten van LDN  kan er een tijdelijke toename van symptomen optreden zoals zwakte, veranderingen in gevoel, spierspasmen, pijn of vermoeidheid.
Deze eerste symptomen kunnen ook een rechtstreeks gevolg zijn van het  veranderde niveau aan  endorfines in de hersenen, zoals een verstoorde slaap, soms met levendige bizarre en verontrustende dromen. Deze symptomen verdwijnen meestal na een paar weken van behandeling en worden vervangen door verbetering van de specifieke symptomen. De aanvankelijke toename van klachten kan ook worden uitgelegd als we kijken naar de wijze waarop het geneesmiddel werkt.

In tegenstelling tot de gemeenschappelijke overtuiging dat MS het gevolg is van een overactiviteit van het immuunsysteem, is MS eigenlijk te wijten aan een vermindering in activiteit van het immuunsysteem. Concreet is het de vermindering  van het aantal T-suppressorcellen in het immuunsysteem dat helper CD4 T-cellen toelaat om te beschadigen aan te brengen.
Tijdens een acute terugval wordt het totaal aantal T-cellen verminderd en wordt de balans van helper en T-suppressorcellen verstoord en hebben de helper T-cellen de neiging om te overheersen. Dit is het meest uitgesproken tijdens een acute terugval maar een soortgelijke situatie kan zich voordoen, hoewel in mindere mate, bij chronische progressieve MS.

Er is aangetoond dat, in de aanwezigheid van LDN, het aantal T-cellen kan toenemen met meer dan 300%. Daarom kunnen door het overgewicht aan helper CD4 T-cellen de symptomen tijdelijk toenemen wanneer het aantal T-cellen in eerste instantie wordt verhoogd. 
Als het aantal T-cellen echter de normale balans tussen suppressor en helper T-cellen blijft herstellen, wordt de intensiteit en activiteit van het ziekte proces verminderd en nemen de symptomen weer af.

In minder dan 5 procent van de behandelde gevallen, treden verhoogde inleidende symptomen op die ernstiger zijn of langer dan gebruikelijk duren en die soms enkele weken kunnen aanhouden.
In zeldzame gevallen kunnen de symptomen aanhouden voor 2 of 3 maanden voordat het juiste positieve respons is bereikt.


Symptomen die verband houden met Endorfinerespons

Als de endorfine reactie snel en aanzienlijk is, kunnen er ook een aantal aanvullende symptomen optreden die verband houden met het verhoogde niveau van endorfines, zoals misselijkheid en constipatie. De misselijkheid verdwijnt meestal binnen een paar dagen en kan worden geminimaliseerd door het nemen van een lagere dosis van het geneesmiddel tot de symptomen verminderen. De verstopping kan 2 tot 3 weken duren, in die periode kunnen extra ondersteunende maatregelen nodig zijn.


Intrinsieke toxiciteit van het geneesmiddel

Uit toxiciteitstudies over Naltrexone in de vroege jaren '80 bleken er alleen bij doseringen hoger dan 300 mg per dag reversibele veranderingen in de lever te ontstaan.
Dit is gemiddeld honderd keer de gebruikte dosis in LDN. De mogelijkheid op schadelijke bijwerkingen kan niet volledig worden uitgesloten echter wordt verwacht dat deze minimaal zullen zijn.

Langdurig gebruik van LDN is nog niet geëvalueerd d.m.v een proces. Vanwege de mogelijke toxische effecten van langdurig gebruik van LDN op de lever en de nieren, is het nodig dat mensen die lijden  aan lever- of nierproblemen dit moeten melden alvorens ze met de therapie beginnen.

Echter, omdat dosis van het geneesmiddel zeer laag is wordt het naar verwachting gemetaboliseerd en binnen 3 of 4 uur na inname uitgescheiden, waardoor het risico op minimaal wordt ingeschat.


Contra-indicaties en voorzorgen:

LDN regelt het immuunsysteem. LDN kan niet gebruikt worden tijdens het gebruik van steroïden, opioïde pijnstillers of immuunonderdrukkende medicijnen.


 LDN wordt gebruikt voor:
Alzheimer
Amyotrofische lateraal sclerose (ALS)
Ziekte van Bechterev
Autisme spectrum stoornissen
Autoimmune Polyendocrinopathy-Candidiasis Ectodermale-dystrofie (APECED)
DE ZIEKTE VAN BEHCET
Bipolaire stoornis
Sommige kankers
Coeliakie
Chronisch vermoeidheid syndroom
CREST syndroom
Ziekte van Crohn
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)
Depressie
Endometriose
Fibromyalgia
HIV/AIDS
Onvruchtbaarheid
Irritable Bowel Syndrome of
Prikkelbare Darm Syndroom
Multiple Sclerosis
Murine Inflammatory Bowel Disease
Myalgic Encephalomyelitis (ME)
Obsessive Compulsive Disorder (OCD)
Ziekte van Parkinson
Pemfigoïd
Premenstrual Syndrome (PMS)
Polycystic Ovarian Disease (PCOD) of Syndroom (PCOS)
Polymyalgia Rheumatica (PMR)
Primary Lateral Sclerosis (PLS)
Psoriasis
Rheumatioid Artritis (RA)
Sacoïdosis
Scleroderma
Stiff Person Syndrome (SPS of PMER)
Systemic Lupus Erythematosis (SLE)
Transverse Myelitis
Colitis Ulcerosa
Wegener's Granulomatosis      Het aanvragen van een LDN recept:

Bel Paula in de  Dickson’s Pharmacy in Glasgow op: 0141 647 8032, zij zal alles voor je organiseren. 
Of email homedeliverypharmacy@yahoo.co.uk

De vloeibare LDN oplossing kost £15 per maand en wordt maandelijks via aangetekende post bij u thuis afgeleverd.

Er zijn geen problemen met vulstoffen; het blijft 28 dagen goed buiten de koelkast en 56 dagen in de koelkast.

Capsulen zijn ook verkrijgbaar voor £30 per maand met Avicel vulstof.
Er zijn aanvullende kosten als u buiten de UK woont.

LDN is verkrijgbaar in vloeibare vorm of in capsulevorm, privé of met een NHS (Engels ziekenfonds) recept van Dickson’s Chemist in Glasgow.

                Dickson Chemist Ltd
                35 Mitchell Arcade
                Rutherglen
                Glasgow
                G73 2LS

Over LDN kun je meer informatie vinden op dit forum


Registered Charity No 1106636 
Trustees: Mrs Linda Elsegood, Mr Alex Parker, Mr Neil Lucas, Dr Dawn Shepherd
Medical Advisors: Dr Bob Lawrence MRCS, LRCP. Dr Tom Gilhooly MBChB, MRCGP, Stephen Dickson BSC(hons) MRPharmS
Geen opmerkingen:

Een reactie posten