maandag 2 januari 2012

Vitamine A beïnvloedt de functie van de schildklier

 

door Stephen Langer 

Onder de vele functies die vitamine A heeft vallen het gezond houden van de ogen, helpen in het voorkomen van kanker en het gezond houden van de schildklier. 

Soms zijn we verbaasd te leren dat er meer te weten valt over een oude vriend dan we dachten. Dat is ook het geval met onze oude vriend vitamine A. 

De meesten van ons weten dat vitamine A aan de basis ligt van het behouden van gezonde botten, ogen, klieren, haar, huid en tanden. 
We weten ook dat het de slijmvliezen gezond houdt, de weerstand tegen luchtweginfecties en verschillende kankers versterkt, periodes van ziekte verkort en helpt bij het zien bij nacht. 

Een van de minder bekende feiten over vitamine A is dat het bijdraagt tot de ontwikkeling van spermacellen in mannen en eitjes in vrouwen. Jij en ik zouden niet geboren zijn als er geen vitamine A was, evenals andere belangrijke vitamines en mineralen. 

Vitamine A komt in twee vormen voor: retinol en bètacaroteen. Retinol komt voor in vlees, dierlijke producten, gevogelte en vis. Bètacaroteen komt voor in groenten en fruit en kreeg de zijn naam omdat het, het eerst uit wortels geïsoleerd werd. Een van de rijkste bronnen van deze substantie. 

Bètacaroteen dat bepaalde vormen van kanker zou kunnen behandelen en voorkomen, is eigenlijk een voorstof van vitamine A. Dit fenomeen is goed gedemonstreerd in een biochemie klassieker, Vitamins in Endocrine Metabolism, by Isobel Jennings of University College, University of Cambridge, England. 

Individuen met een lage schildklierfunctie (hypothyreoïdie) hebben een gereduceerde mogelijkheid in bètacaroteen om te zetten in echte vitamine A. 

Waarom is dit belangrijk? Omdat er veel meer mensen zijn met hypothyreoïdie dan we beseffen en omdat de meesten zich er niet van bewust zijn. 

Toen wijlen Broda O. Barnes, M.D., Ph.D., de werelds meest bekende schildklierautoriteit, voor het eerst tegen mij zei dat zo’n 40% van de bevolking een lage schildklierfunctie had, voor het grootste deel ongediagnosticeerd, trok ik dat getal in twijfel. 

Toen ontdekte ik in mijn eigen praktijk dat de schatting van Barnes eigenlijk een beetje te laag was, dat veel van mijn patiënten met de meest duidelijk symptomen van deze ziekte – diepe vermoeidheid en koude handen en voeten of koulijden in het algemeen – geen conventionele labtestuitslagen hadden die op hypothyreoïdie wezen. Deze testen zijn specifiek voor de aandoening maar niet gevoelig genoeg om alle gevallen te diagnosticeren. 

Andere alternatieve artsen met wie ik mijn aantekeningen vergeleken heb hebben gelijksoortige bevindingen gehad en verschillende onderzoekers hebben ontdekt dat veel mensen met hypothyreoïdie niet goed gediagnosticeerd werden. 

Vitamine A is van buitengewoon belang voor de schildklier en zijn goede werking. Jennings citeert studies waarin dieren die niet genoeg vitamine A kregen beperkt werden in hun mogelijkheid om thyroid stimulating hormone (TSH) te produceren. Zonder voldoende van dit hormoon is de activiteit van de schildklier traag en wij ook. 

Vitamine A-deficiënte koeien en schapen laten degeneratie zien van het gebied van de hypofyse waar de TSH gesynthetiseerd wordt. 

De hypofyse is de quarterback van klieren. Het geeft de signalen voor andere klieren en het beïnvloedt de schildklier sterk. Het controleert de structuur en output van de schildklier door TSH, ervoor zorgend dat er genoeg schildklierhormoon in het bloed circuleert naar onze triljoenen cellen. Schildklierhormoon werkt als een carburator om het celmetabolisme te reguleren. 

Vitamine A intake beïnvloedt de schildklier ook op een andere manier. Voldoende vitamine A – geen bètacaroteen – moet aanwezig zijn om de schildklier in staat te stellen om voldoende jodium op te kunnen nemen, waar het van afhankelijk is voor goede functionaliteit. 

Behalve de invloed op de schildklier draagt vitamine A, samen met eiwit, veel bij aan de gezondheid van onze ogen. In een fascinerende studie die in India gedaan werd, motiveerde het lijden van bijna 100.000 kinderen aan kwashiorkor, een eiwitdeficiëntieziekte, een Amerikaans medisch team om daar heen te vliegen om te helpen. 

De hoofdsymptomen van kwashiorkor zijn wegkwijnende weefsels, traag lichaam en geest, opgezwollen buiken, oogziekten, soms blindheid en zelfs mentale achterstand. Het team voedde de kinderen eiwit van hoge kwaliteit in de vorm van melkpoeder en verwachtte dat ze zouden herstellen binnen een paar weken. 

Week na week bleef hun conditie verslechteren echter. Een tweede medisch team vloog er naartoe om te assisteren waaronder artsen die gespecialiseerd waren in oogziekten. Ze zagen dat de meeste patiënten oogziekten hadden en ze voegde vitamine A toe aan het dagelijkse dieet. 
De vitamine A plus het eiwitrijke dieet bracht een dramatische ommekeer teweeg. De oogziekten begonnen op te klaren en daarmee de andere symptomen van eiwitdeficiëntie. 

Toen begonnen artsen lange testen te doen en evalueerden de resultaten. Ze concludeerden dan vitamine A eiwit moet vergezellen om het beschikbaar te maken voor het lichaam. 

Nog een paar andere factoren over vitamine A moeten bekeken worden in het licht van nieuw informatie. Bijvoorbeeld, is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor vitamine A adequaat? Bij 800 mcg voor vrouwen en 1000 mcg voor mannen (resp. 4000 en 5000 IU) zeggen sommige artsen “nee”. 

Veel artsen geloven dat sommige aandoeningen meer van deze vitamine noodzakelijk maken. We hebben meer vitamine A nodig als we in gewicht toenemen. We hebben meer nodig in de winter dan in de zomer. Ziekte, in het bijzonder hepatitis, longontsteking en kanker, chirurgie of zwaar drinken ontdoen onze lever snel van de voorraden vitamine A en vragen om meer geld in de leverbank. 

(N.B. Zwangere vrouwen zijn ook gevoeliger voor nachtblindheid in het bijzonder gedurende de 7 e maand van de zwangerschap wanneer de vraag naar vitamine A bij de foetus toeneemt.) 

Het is de moeite waard om dit filmpje te bekijken. 

Dr Brady Hurst over hypothyreoïdie en de relatie met de darm: 
http://www.youtube.com/watch?v=ljCI6euW28k&feature=PlayList&p=21AA69FB955308F6&playnext_from=PL&playnext=1&index=62

Hij zegt dat enzymen in de bekleding van de darm bètacaroteen omzet in retinolzuur. 
50% Van de vrouwen hebben een genetische ziekte die hen ervan weerhoudt bètacaroteen om te zetten in retinolzuur. Retinolzuur is samen met vitamine D de poortwachter bij de poort van de cel om schildklierhormoon binnen te laten. 

[T]here is evidence that some people have a genetic defect which renders them unable to convert beta-carotene to retinol [Blomstrand & Werner, 1967; McLaren & Zekian 1971].

Geen opmerkingen:

Een reactie posten