dinsdag 6 augustus 2013

Angst- en paniekaanvallen bij bijnieruitputting



Een overmaat aan suikers in het bloed wordt in de lever opgeslagen als glycogeen. Ten tijde van lage bloedsuikerspiegels wordt glycogeen onder invloed van onder andere glucagon weer aan de bloedstroom afgegegeven. Glucagon wordt door de alphacellen van de alvleesklier geproduceerd. De bloedsuikerspiegel wordt in feite door verschillende hormonen gereguleerd namelijk insuline, glucagon, adrenaline, cortisol en groeihormoon.
Mensen met bijnieruitputting hebben vaak problemen met hun bloedsuikerspiegel. Niet alleen overdag, maar vooral ’s nachts levert die vaak problemen op. Als ’s nachts de bloedsuikerspiegel te laag wordt, reageert het lichaam met een stressreactie waardoor er verschillende hormonen vrijkomen die de bloedsuikerspiegel weer in balans brengen.

Bijnierpatiënten hebben niet voldoende cortisol om hun bloedsuikerspiegel te stabiliseren en worden daarom vaak wakker en kunnen niet meer slapen voordat ze iets gegeten hebben.
Een ander probleem dat op kan treden is dat door de stressreacties veel adrenaline vrijkomt ter compensatie van het gebrek aan cortisol. Hierdoor kunnen angst- en paniekaanvallen ontstaan. Deze kunnen al ’s morgens vroeg bij het opstaan aanwezig zijn. ’s Morgens spelen onderliggende problemen die nog niet opgelost zijn ook een grotere rol dan op andere tijdstippen van de dag. Maar een grote factor is de lage bloedsuikerspiegel die de zogenaamde adrenalinerush teweegbrengt. Je voelt je angstig en gedachten beginnen door je hoofd te rennen.

Om dit te voorkomen is het noodzakelijk de bloedsuikerspiegel de hele dag en nacht stabiel te houden. Overdag kan dat door een bloedsuikerstabiliserend voedingspatroon te volgen. Om de paniekaanval in de ochtend te voorkomen kun je ’s avonds voor je gaan slapen een eiwit-vetsnack nuttigen. Dus géén koolhydraten. Bak bijvoorbeeld een ei in ruim roomboter of olijfolie. Eiwit speelt vele cruciale rollen in het lichaam waarvan niet de minste is om de productie van glucagon te stimuleren. Glucagon bevordert de omzetting van glycogeen in glucose, die dan weer aan de bloedstroom wordt afgegeven en de bloedsuikerspiegel weer in balans brengt. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts niet meer wakker wordt en vooral dat je ’s ochtends niet meteen een paniekaanval krijgt.